תהליך התכנון ורישוי מבנה תעשייה בבאר שבע מורכב וטומן בתוכו אתגרים רבים ,מכאן שנדרשת הכוונה ניסיון וידע רב בתהליך.
כיום עלתה המודעות לחשיבות בתכנון מקדים, תוך ראיה הוליסטית של המבנה מתחילתו ועד סופו, ייעוץ עם אנשי מקצוע ייעודיים- לצוות המרכזי הכולל מהנדס בנייה ואדריכל נוספו יועצים מקצועיים - כל אחד בתחומו , שאת חלקם הרשות המקומית וועדות הבניה אף מחייבות. חוות דעת מקצועית תחסוך בעלויות וגם בטעויות שעלולות להוביל למפח נפש.
מספר היועצים המלווים מבנה תעשיה הוא רב ונדרש תיאום בין כלל היועצים ,האדריכל המתכנן או מנהל הפרויקט מבצע תיאומים אלו ומרכז את כלל הבעיות והפתרונות על מנת למנוע תקלות והתנגשויות בתהליך.
בערבות השנים צמחו מאות עסקים בתוך תחומי העיר והעיר העתיקה בבאר שבע חלקם לא אפינו ותאמו את המיקום ,הן מסביבה מתפתחת הדורשת אפיון אחר של האזור בהתאם לצורך וחזון העירייה , עסקים מסוימים אשר פעילותם ללא תואמת את אופי וצוויו של האזור לא יוכלו להמשיך להתקיים מכלל סיבות: נושא זיהום האוויר ואיכות הסביבה, רעש ,ולכלוך הן חלק מהסיבות.
העיר באר שבע מנסה לאגד בשולי העיר ,רחוק מסביבות מגורים את כלל העסקים היצרניים בין האזורים הינו פארק התעשייה אופיר ואזור התעשייה הגדול של העיר עמק שרה ובשנים האחרונות עמק שרה ב' שאפשר התרחבות משמעותית לבעלי עסקים או מפעלים שלא היה בידם הקצאה או אפשרות לקיום סוג פעילות נדרשת בהתאם לפועלם בגלל חוסר מגרשים ומבניים לתעשייה.
עירית באר שבע נותנת תמיכה בעזרת מחלקת רישוי עסקים בבאר שבע ומחלקת ההנדסה ובנוסף הקימה חברה בשם "יעדים"
החברה מלווה כל יזם המעוניין להשקיע בעיר באר שבע החל משלב בדיקת ההתכנות של הפרויקט, דרך כל תהליכי הקצאת הקרקעות ברשות מקרקעי ישראל, משרד הכלכלה ועוד, ועד להגשת תכניות הבנייה, אל אישורם של הגורמים המוניציפליים האחראים. במקביל לליווי היזמים, מקדמת חברת 'יעדים' את תחום פיתוח אזורי התעשייה בעיר ופועלת להאצת הקמת הפעילות העסקית באותם אזורים.
עיקר הבעיות המורכבות מתחילות כאשר יזמים לוקחים בשכירות או קניה מבנה קיים שיועד לסוג פעילות מסוים וכעט בעל העסק מנסה לעשות התאמות לסוג העסק שלו.
הבעיות הינם גם מבחינה תכנונית של המבנה וגם מתחום ייעודו לדוגמה:
ישראל ישראלי חכר מגרש מרשות מקרקעי ישראל בשנת 1992 והקים עליו מבנה בין קומה אחת וגג אסבסט ,בהיתר המבנה יעוד המבנה " נרשם מבנה תעשייה לעיבוד וחידוש מנועים,
בשנת 2014 ישראל יצא לגמלאות והחליט למכור את המגרש היזם הצעיר שקנה את המגרש מעוניין להקים עליו מפעל מזון לרטבים ועשה הצעה עסקית ופנה איתה לבנק לבקשת הלוואה.
כחלק מההצעה העסקית לקח בחשבון היזם עלויות שיפוץ והתאמות ציוד ורכבים עובדים וכו..
מה שהוא לקח בחשבון שהכשרת המפעל לפעילות תדרוש הליך ארוך ומורכב מול הגורמים המאשרים
נוצר מצב שינשו שימוש חורג מהיתר הבניה שיצא במקור ודורש ממנו להגיש לעיריית באר שבע בקשה לשימוש חורג מהיתר לתקופה של חמש שנים (אולי להאריך אותה לעוד תקופה של 5 שנים ) עבור מפעל מזון הדורשת תשלומי אגרות והיטלי השבחה
בתום התקופה יצטרך ללכת להליך לשינוי תוכנית מפורטת או במידה ולא הוסיף שטחים הליך לשינוי שימוש. (כאן נדרשת בדיקה מעמיקה מצד המתכנן).
בקשה להיתר זו מקבלת התייחסות לא רק מהעירייה אלה גם מגורמים חיצונים הדורשים התאמות בהתאם לחוק ביניהם דרישות ממשרד הבריאות ,התאמות בכיבוי אש למפעל הנדרש , הסרת הגג הטמנת האסבסט והחלפתו ,התאמות במיגון בהתאם למספר העובדים ומקומות חניה, בדיקת לחצי מים ואיכות המים ועוד מיני "הפתעות"
שורה תחתונה "הפתעה"=שווה כסף והמון
הוצאת שהיזם לא לקח בחשבון שהחליט להקים את העסק ולפעמים מדובר בעשרות ומאות אלפי שקלים.
משרדנו אוהד אורן אדריכלות ועיצוב פנים מלווה עסקים כאלה שנים ברבות תוך ניסיון רב מול עיריית באר שבע ,משרדנו חוקר את היסטורית המבנה ותוך הכוונה מלאה ושקיפות ללקוח על ההערכות אותה יידרש טרם התחלת המיזם .